Renk Körlüğü Testi Nasıl Yapılır
  1. Anasayfa
  2. Sağlık

Renk Körlüğü Testi Nasıl Yapılır

0

Renk Körlüğü Testi nasıl yapılır diye merak edenler için kısaca renk körlüğünü açıklayalım. Renk körlüğü en kısa şekilde, renklerin arasındaki farklıların ayırt edilememesine denir. Renk tüm renklerin gri tonlarında görülmesini sağlasada, sıklıkla yeşil ve kırmızı renklerin birbirlerinden ayırt edilmemesi ile fark edilir. Buradaki fark tüm renklerin gri tonlarında görülmesi tam renk körlüğü anlamına gelmektedir. Bu işin garanti kontrolü hastanelerde yapılan renk körlüğü testi uygulamasıdır.

Renk körlüğü tanısı, hastanelerde gerçekleşen kontrol sonrasında konmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı renk körlüğü kadınlardan daha çok erkeklerde görülür.

Renk Körlüğü Kimlerde Olur?

Renk körlüğü iki farklı durumda meydana gelmektedir. Bunlardan biri kalıtsal nedenlerden dolayı oluşan renk körlüğü, ikincisi ise edinilmiş renk körlüğü yani sonradan meydana gelen rek körlüğüdür.
Kalıtsal olarak renk körlüğü genelde x kromozomu aracılığıyla genden gelmektedir. Erkeklerde bir, kadınlarda iki tane x kromozomu olduğundan dolayı renk körlüğü kadınlarda daha az görülmektedir.

Renk Körlüğü Kimlerde Olur
Renk Körlüğü Kimlerde Olur

Sonradan oluşan, edinilmiş renk körlüğü ise beynin görme bölümünde çeşitli çevresel sebeplerden dolayı sorun oluşması ya da hasar almasından dolayı veya retinadan kaynaklı olabilir.

Renk körü olan bireylerin gelecekteki meslek seçimleri esnasında renk körlüğü probleminin kendilerine engel olmayacağı meslekleri seçmeleri önerilmektedir. Misal renk körü olan birinin renklerin önemli olduğu pilotluk, mühendislik ve polislik benzeri işlerde çalışması problem yaratacaktır.

Renk Körlüğü Neden Olur?

Renk körlüğü, çoğunlukla ışığın dalga uzunluğunu algılayan koniler sayesinde olduğundan dolayı retinalardaki koni fotoreseptörlerindeki sorunlarla alakalıdır. Gözün retina tabakasında, “çomak” ve “koni” dediğimiz fotoreseptörler bulunmaktadır. Gözümüzdeki koniler renkli bir şekilde görmemizi sağlar. Renk körlüğü olanlarda koniler eksik ya da olması gerektiğinden farklı çalışmaktadır.

Renk Körlüğü Neden Olur
Renk Körlüğü Neden Olur

Hastalığın kalıtsal olarak aktarılan yani genden gelen ve en sık karşılaşılan çeşitleri protanomaliler ve deuteranomalilerdir. İki çeşidinde hasta mavi ve yeşil renkleri ayırt etmekte zorlanır. Renk körlüğü doğuştan olabileceği gibi bahsettiğimiz üzere edinilmiş renk körlüğü yani sonradan da olabilir. Retinada hasara sebep olabilecek hastalıklar ve bazı ilaçların zararlı yan etkileri de hastanın sonradan renk körü olmasına sebep olabilmektedir.

Renk Körlüğü Belirtileri Nelerdir?

Renk körlüğü problemine sahip kişilerin tüm renkleri algılayamadığı ve dış dünyayı gri rengin tonlarında gördüğüne yönelik yaygın bir kanı vardır. Tam renk körlüğü çok düşük oranlarda görülmekte olup birçok hasta belirli renkleri algılayamamaktadır.

Renk körlüğü çoğunlukla fazla belirtisi olan bir hastalık değildir. Renk körlüğünün belirtileri genellikle kısmi ya da tam renk körlüğüne göre farklılık gösterebilmektedir. Kısmi olan renk körlüğüne sahip olan kişiler temelde mavi, kırmızı ve yeşil algılayamaz ve bu renklerin tonları arasındaki farkları ayırt edemezler.

Tam renk körlüğüne sahip olanlar ise renkleri grinin tonlarında algılamaktadır. Bu sebeplerle renk körlüğü belirtileri renk körlüğünün türüne göre farklılık göstermektedir. Renk körlüğü olan kişiler, genel olarak renkleri algılarlar ancak bazı renkleri soluk gördüklerin belirli tonları ve renkleri birbirlerine karıştırabilmektedirler.

Sıklıkla kırmızı, mavi ile yeşil renkler ayırt edilememektedir. Özellikle trafik levhaları ve
işaretleri genellikle bu renklerden oluştuğu için araç kullanırken bu durum ciddi problem yaşatmaktadır. #kaynak: kizlarsoruyor

Renk Körlüğü Tanısı Nasıl Koyulur?

Renk körlüğü olduğunu düşünen kişilerin hastaneden bir göz doktoruna başvurmalarında fayda vardır. Göz doktoru genel göz muayenesi adımlarını takip ettikten sonra renk körlüğü tespitine yönelik çeşitli testler ile renk körü olup olmadığınınız hakkında tanı koyabilir.

Göz doktorlarının yapacağı renk körlüğü testi oldukça basit bir testtir. En çok yapılan renk körlüğü testi İshihara testi olmaktadır. Bu testin içeriğinde bulunan çok sayıda dairesel şekilde iç içe girmiş farklı renklere sahip rakamlar ve işaretler bulunmaktadır. İnternet ortamında bununla ilgili 5 rakamı olan görsele sıkça rastlamışsınızdır zaten.

Renk Körlüğünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Renk körlüğüne özel kontakt lensler ve gözlükler bulunmaktadır. Göz yapısı uygun olan hastalar için üretilmiş gözlükler veya renkli kontakt lensler mevcuttur. Bu gözlük veya lensler ile Renk körlerine farklı renkler ve tonlarında çeşitli denemeler yaptırılmaktadır. Yapışan denemeler sayesinde hangi renk için kontakt lens veya gözlükle renkleri daha iyi ayırt ettiğiniz öğrenilmektedir.

Renk körlüğü testi ile gözlük veya kontakt lensin hangisinin renk körlüğü problemi yaşayan kişiler için uygun olup olmadığı tespit edilir. Daha sonra bu renkteki gözlükler veya kontakt lensleri kullanmaya başlayabilirsiniz.

Renk Körlüğü Testi Nasıl Yapılır

Bu tür tedavi tam anlamıyla net bir görüş sağlamasada özellikle yüksek ışık altında renk körlerinin renkleri ayırt etmesini ve gündelik yaşamınızı kolaylaştırmayı sağlamaktadır. Maalesef genetik renk körlüğü için tam anlamıyla bir tedavi günümüzde mümkün değildir.

Bu Yazıya Tepkiniz nedir?
  • 0
    g_ld_m
    Güldüm
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 1
    _a_k_n_m
    Şaşkınım
  • 0
    alk_la
    Alkışla
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Merhaba ben merve, 33 yaşındayım 5 senedir içerik editörlüğü yapıp tatlı tatlı bilgilendirici içerikler hazırlıyorum:) bundan sonraki süreçte kadindiyorki.com da size içerikler hazırlamaya devam edeceğim. Sağlıcakla kalın.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir